Пазар на природен флејк графит

1, Преглед на статусот на пазарот на природниот графит со снегулки

Страна на снабдување:

Во североисточна Кина, според практиката од претходните години, Џикси и Луобеи во провинцијата Хеилонгџијанг беа во сезонско исклучување од крајот на ноември до почетокот на април.Според Баичуан Јингфу, областа Луобеи во провинцијата Хеилонгџијанг е во фаза на исклучување и исправка поради влијанието на инспекцијата за заштита на животната средина на крајот на 2021 година. закажани.Во областа Џикси, повеќето претпријатија сè уште се во фаза на исклучување, но некои претпријатија резервираат залихи во раната фаза и имаат мала количина на залихи за извоз.Меѓу нив, само неколку претпријатија одржуваа нормално производство и не го прекинаа производството.По март, некои претпријатија започнаа со одржување на опремата.Во целина, се очекува да започне изградбата или постепено да се зголемува во североисточна Кина на крајот на март.
Во Шандонг, епидемијата ненадејно избувна во Кингдао, Шандонг.Меѓу нив, градот Лаикси има сериозна епидемија и е затворен.Бидејќи претпријатијата за производство на шушкав графит се претежно концентрирани во градот Лаикси и градот Пингду.Според Бајчуан Јингфу, во моментов, градот Лаикси е затворен поради епидемијата, претпријатијата за производство на шушка графит се затворени, логистичкиот транспорт е блокиран и нарачката е одложена.Сити Пингду не е погоден од епидемијата, а производството на претпријатија со графит со снегулки во градот е релативно нормално.

Страна на побарувачката:
Производствениот капацитет на низводниот пазар на материјали со негативни електроди беше постепено ослободен, што беше добро за побарувачката за шушкав графит.Претпријатијата генерално сметаа дека редот е стабилен, а побарувачката е добра.На пазарот на огноотпорни материјали, некои области во раната фаза беа погодени од Зимските олимписки игри, а почетокот беше ограничен, што ја ограничи откупната побарувачка за шушкав графит.Претпријатијата за флејк графит често извршуваат договорни нарачки.Во март, со завршувањето на Зимските олимписки игри, побарувачката на пазарот за огноотпорни материјали се загреа и нарачката за барање се зголеми.

2, Анализа на пазарна цена на природен графит со снегулки

Во целина, пазарната понуда на шушкав графит е различна и малку хаотична.Поради тесната понуда на шушкав графит, цената е на високо ниво, а понудата на претпријатието е на висока страна, така што има простор за вистинска трансакција.Меѓу нив, високата цена на цитат за ресурси од – 195 и други модели на снегулки графит за материјали со негативни електроди достигна над 6000 јуани / тон.Од 11 март, цитатот на мејнстрим претпријатија од природен шушкав графит во североисточна Кина: – 190 цена 3800-4000 јуани / тон- 194 цена: 5200-6000 јуани / тон- 195 цена: 5200-6000 јуани / тон.Цитат на мејнстрим претпријатија од природен шушкав графит во Шандонг: – 190 цена 3800-4000 јуани / тон- 194 цена: 5000-5500 јуани / тон- 195 цена 5500-6200 јуани / тон.

3, Идна прогноза на пазарот на природен графит со снегулки

Во целина, понудата на пазарот на снегулки графит се затегнува, што ја поддржува високата цена на шушкав графит.Со обновувањето на производството во североисточна Кина и контролата на епидемијата во Шандонг, значително ќе се подобри понудата на шушкав графит.Побарувачката на пазарот за материјали од негативни електроди и огноотпорни материјали во низводното е добра, особено континуираното ослободување на производствениот капацитет на пазарот на материјали со негативни електроди е добро за побарувачката за шушкав графит.Се очекува цената на графитот да се зголеми за 200 јуани/тон.


Време на објавување: Мар-14-2022 година